המלצות התזונה בישראל

    במדינות רבות בעולם מאירופה, אפריקה, ארה"ב ואמריקה הדרומית ועד אסיה, פורסמו הנחיות תזונתיות לתזונה בריאה ומונעת מחלות. בעיקר בהתייחסות למחסור בויטמינים שונים כגון: ויטמין D,C,A, ברזל ויוד, שקיים עדיין באוכלוסיות באסיה ובאפריקה, בעוד שבעולם המודרני ההתייחסות היא יותר לתזונה המונעת את מחלות העידן המודרני וחברת השפע.

    רב המדינות בעולם מדגישות את צריכת הדגנים המלאים - קטניות, ירקות ופירות ואת ההתייחסות לצריכת סידן וויטמין D לבריאות העצם.
    כמו-כן צריכה מועטת של שומנים רוויים ומהחי והחלפתם בשומנים מעולם הצומח, וכמובן צריכה מועטה של מלח, סוכר ואלכוהול.

    בעבר פורסמה פירמידת המזון הים תיכונית והנחיות אחרות הקיימות במדינות שונות שככלל כוללות יותר צריכת ירקות, פירות ופירות יער - ענבה (berry), דגים, גרעינים, זרעים ואגוזים לא קלויים.

    יש לעבור לשימוש בקמח מלא ושומן לא רווי.

    בפירמידת המזון הישראלית החדשה הוצגו הרגלי התזונה המומלצים בהתייחס לסוגי המזון הושנים.

                                                    פירמידת המזון

     

                                                        חטיפים        (להמעיט)
                                                       ממתקים
                                                    שתיה מתוקה
                                                 עוגות קרם וקצפת 
                                             _________________                                           
                                              מזונות עשירים בשומנים
                                                אבוקדו, שמן, חמאה
                                         _____________________
                                            מזונות עשירים בחלבון
                                            חלב, ביצים, עוף, דגים
                                    _________________________
                                       
                                                  ירקות ופירות
                                 ____________________________                                    

                                                     דגנים
                                     אורז מלא, לחם מלא, דגני בוקר, תירס
                             _________________________________

                                               שתית מים מרובה
                        ______________________________________              

                                                                 

    איכות המים "בברז" בכל רחבי ישראל הינה טובה ומומלצת לשתיה.

    תזונה נכונה תקדם את בריאות הפרט והאוכלוסיה בכלל.

     

                                                
                                                 

          

     

                                                               

                                                                

                                                        

                                                 

     

מחלת האלצהיימר - ההיבט התזונתי

    מחלת האלצהיימר הינה אחת מהמחלות הקשות והחמורות העומדות בפני הרפואה המודרנית העכשווית. סיבת המחלה עדיין לא ברורה ורק במספר קטן של חולים נראה רקע תורשתי.

    ברור כי מגוון המזון, כמותו ומרכיביו משפיעים על בריאותנו ועל איברי הגוף השונים, כך שגם המח מושפע, והשפעות אלו הן ארוכות טווח ויכולות לבוא לידי ביטוי אחרי שנים.

    גורמי הסיכון תלויים בגיל (מבוגר בדר"כ), מין (נקבה), חוסר השכלה וחבלות ראש. ישנם  גם גורמי סיכון תלויי אורח חיים כיתר לחץ דם, עישון, סוכרת, צריכת שומנים רוויים, כולסטרול, רמת הומאוציסטאין גבוהה בדם והשמנת יתר.

    תזונה נכונה ומרכיבי דיאטה שונים המגינים מפני אוטם שריר הלב ואירועים מוחיים, יכולים להיות יעילים נגד דמנציה. שימוש בשמנים לא רוויים ושימוש באומגה 3 - חומצה שומנית בלתי רוויה. אפשר לאכול דגי מים עמוקים כסלמון, סרדינים, הרינג ומקרלים, ושימוש בשמן קנולה וסויה.

    שימוש בנוגדי חימצון כמו ויטמין E ו- COQ10, בעלים ירוקים כחסה, תרד וכרוב, ובפירות כתותי יער ואוכמניות.

    בעבודה מדעית אחת צויין כי תפוחי עץ ומיץ תפוחים משפרים את הזיכרון ע"י הגברת קצב ייצור אצטילכולין, שהוא חומר המאפשר מעבר של גירויים ומסרים במערכת העצבים ובמיוחד במח, במערכת האחראית על מנגנוני הזיכרון.

    ויטמינים מקבוצת ה- B חשובים לתפקוד המח, ויטמין B6, B12 וחומצה פולית. B12 ניתן לקבל מאכילת בשר, חומצה פולית בעלים רוקט, חסה, קייל, כרוב, ותרד.

    שתיית קפה בכמות קטנה ועל בסיס יומי יכולה להגן על המח ולהפחית סיכון לחלות באלצהיימר, כמו גם שתיית יין אדום, כוס עד שניים ביום.

    שינוי אורחות חיים ואורח חיים בריא למשך שנים יכול למנוע את המחלה. הפסקת עישון, הפחתת משקל עודף, פעילות גופנית, שתיית אלכוהול מועטה, פעילות אינטלקטואלית ופעילות מגרה חשובה (מילוי תשבצים, טריוויה, סודוקו וכו) וקשרים חברתיים בריאים.

מהם שומנים רעים ומזיקים לבריאות.

    השושמנים הרויים שמקורם מהחי הם מגורמי המחלות המרכזיים, בהיותם בסיס לשקיעה בכלי הדם, דבר המהווה בסיס למחלות לב, כלי דם ונזק מוחי.

    בשר אדום, מרגרינה, חמאה, מוצרי חלב שמנים, כמו כן גם צ'יפס, שוקולד וממתקים.

    שומנים הופכים לחומצות טרנס, חומצות שומן רוויות, המהוות בסיס למחלות לב, סכרת וסרטן.

המזון המזין החיובי מול מזון רע שלישי וגורם נזק!

    אין ספק כי התזונה מהווה חלק חשוב בבריאותנו ובמניעת המחלות.

    נכתב רבות על מזון חיובי ושלילי, מזון טוב ורע, מזון בריא ומזון מזיק וכו', אז למה הכוונה?

    איכלו מזון טוב, טרי ולא מבושל, פירות טריים, ירקות טריים, דגנים מונבטים וזרעים מונבטים ורק טריים! לא מורתחים או מבושלים ולא שחוממנו שנית שהו במיקרוגל.

    איכלו מזון ממקור אורגני החופשי מכימיקלים, שגדל באדמה שלא רוססה בחומרי דשן כימי ובחומרי הדברה.

    איכלו פחממות ללא תוספת סוכרים, לחם מקמח מלא, שיפון ודגנים.

    איכלו שומן ממקור צימחי ולא ממקור חי כגשר.עדיף שומן ממקור אבוקדו, אגוזים, זרעים, גרעיני פשתן, דלעת וחמניות. שימוש בשומנים אלו אינו מעלה את רמת הכולסטרול ומהווה בסיס טוב לתיפקוד מערכת העצבים, העור ומונע מחלות.

    עדיפים מאכלים לא מעובדים, ללא תוספת חומרים משמרים או צבעי מאכל ושאינם ארוזים בקופסאות שימורים.

צמחי ים - אצות

    בשיפור התזונה העכשוית יש להתייחס לצמחיה ימית - האצות. הן יכולות להכיל יותר סידן מאשר בחלב ויותר ברזל מאשר בבשר.

    האצות מכילות ויטמינים ומינרלים, חלבונים ואנזימים וחומצות אמינו, ורצוי לשלבם בתזונה.

    אצות חומות: וקאמי, קומבו ואראמי.

    אצות אדומות: דולסה (עוזרת להורדת הכולסטרול).

    אצות ירוקות: נורי (בדרך כלל משמשת לעטוף סושי).

    אצה שחורה: היזייקי.

    יש לזכור כי שתי אצות משמשות למטרות בריאות והינן מקבוצת האצות כחולות-ירוקות:

    הספירולינה: היכולה לעזור בחילוף חומרים והורדת רמת הסוכר בדם,

    והכלורלה: היכולה להוריד את רמת הכולסטרול הרע בדם LDL.

     

האבוקדו-פרי עשיר ברכיבים תזונתיים

    האבוקדו עשיר בויטמינים סיבים ושמן חד בלתי רווי

קרא עוד

מזון עתיר שומן מן הצומח

    רצוי להמנע משומנים מהחי ולהמעיט ממוצרים עתירי שומן מן הצומח

קרא עוד

דגנים מלאים חשובים לבריאות

    כדי למנוע מחלות מומלץ להגביר צריכת מזון דל שומן מן הצומח

קרא עוד

אגוזי מלך

    אגוזי מלך חשובים לבריאות.

קרא עוד

ירקות,ירקות,ירקות מצבעים וסוגים שונים

    יש לצרוך ירקות מסוגים וצבעים שונים טריים, מאודים,מבושלים ואפויים

קרא עוד

יתרונות ברורים באכילת דגים

    אכילת דגי מים קרים חשובה לבריאות

קרא עוד

איכלו מעט,איכלו לאט,בצורה מסדרת וכשאתם רעבים.

    איכלו לפי כללים בריאים ומאוזנים ולפי צרככם האישיים.

קרא עוד

מדוע תזונת האדם המודרני לקויה?

    מוצרי מזון מתועשים עיבוד לקוי וחומרים משמרים רעים לבריאות.

קרא עוד

ירקות ממשפחת המצליבים

    ירקות בעלי תכונות מונעות סרטן בעיקר למניעת סרטן שד ובלוטת הערמונית.

קרא עוד

דיאטה ים תיכונית

    תזונה ים תיכונית יעילה למניעת מחלות ושמירה על משקל תקין

קרא עוד

פולי סויה

    מזון לעיכוב תהליך ההזדקנות

קרא עוד