מחלת האלצהיימר - ההיבט התזונתי
מחלת האלצהיימר הינה אחת מהמחלות הקשות והחמורות העומדות בפני הרפואה המודרנית העכשווית. סיבת המחלה עדיין לא ברורה ורק במספר קטן של חולים נראה רקע תורשתי.
ברור כי מגוון המזון, כמותו ומרכיביו משפיעים על בריאותנו ועל איברי הגוף השונים, כך שגם המח מושפע, והשפעות אלו הן ארוכות טווח ויכולות לבוא לידי ביטוי אחרי שנים.
גורמי הסיכון תלויים בגיל (מבוגר בדר"כ), מין (נקבה), חוסר השכלה וחבלות ראש. ישנם גם גורמי סיכון תלויי אורח חיים כיתר לחץ דם, עישון, סוכרת, צריכת שומנים רוויים, כולסטרול, רמת הומאוציסטאין גבוהה בדם והשמנת יתר.
תזונה נכונה ומרכיבי דיאטה שונים המגינים מפני אוטם שריר הלב ואירועים מוחיים, יכולים להיות יעילים נגד דמנציה. שימוש בשמנים לא רוויים ושימוש באומגה 3 - חומצה שומנית בלתי רוויה. אפשר לאכול דגי מים עמוקים כסלמון, סרדינים, הרינג ומקרלים, ושימוש בשמן קנולה וסויה.
שימוש בנוגדי חימצון כמו ויטמין E ו- COQ10, בעלים ירוקים כחסה, תרד וכרוב, ובפירות כתותי יער ואוכמניות.
בעבודה מדעית אחת צויין כי תפוחי עץ ומיץ תפוחים משפרים את הזיכרון ע"י הגברת קצב ייצור אצטילכולין, שהוא חומר המאפשר מעבר של גירויים ומסרים במערכת העצבים ובמיוחד במח, במערכת האחראית על מנגנוני הזיכרון.
ויטמינים מקבוצת ה- B חשובים לתפקוד המח, ויטמין B6, B12 וחומצה פולית. B12 ניתן לקבל מאכילת בשר, חומצה פולית בעלים רוקט, חסה, קייל, כרוב, ותרד.
שתיית קפה בכמות קטנה ועל בסיס יומי יכולה להגן על המח ולהפחית סיכון לחלות באלצהיימר, כמו גם שתיית יין אדום, כוס עד שניים ביום.
שינוי אורחות חיים ואורח חיים בריא למשך שנים יכול למנוע את המחלה. הפסקת עישון, הפחתת משקל עודף, פעילות גופנית, שתיית אלכוהול מועטה, פעילות אינטלקטואלית ופעילות מגרה חשובה (מילוי תשבצים, טריוויה, סודוקו וכו) וקשרים חברתיים בריאים.