ירקות ופירות
רבים מהירקות והפירות העולים על שולחננו משמשים ברפואת הצמחים העממית לריפוי מחלות שונות, וזאת בנוסף לתרומתם במניעת מחלות ובשמירת הבריאות בספקם ויטמינים, מינרלים, חומרים מונעי חימצון וסיבים תזונתיים.
אבי הרפואה היפוקרטס אמר: "מי ייתן ומזונך יהיה תרופתך ותרופתך תהיה מזונך".
ברפואה העממית והמודרנית כ- 100 מינים של צמחי מזון המשמשים גם לריפוי. חלקי הצמח המשמשים לריפוי הם שונים ומגוונים. אף כי ידוע איזה צמח מרפא מה, רק בחלק קטן מהפירות והירקות ידועה זהות החומרים הפעילים בהם ומנגנוני פעולתם הפיזיולוגית והפארמקולוגית. לדוגמא: הקפאין מופיע כחומר פעיל בצמחים רבים, התאופילין בצמח התה. קפסאיצין בפלפלת חריפה, מנתול בצמח הנענע ועוד.
לפניכם רשימה מדגימה של פירות וירקות בעלי יכולת ריפוי – מה הם מרפאים ומה הם מונעים:
בצל הגינה (שושניים) Allium cepa
תכולת חומרים: ברזל, גפרית, פלואור, קארוטן, ויטמין 1B, 2B, ו- C, אלצין, האנזים allinase.
שימוש והשפעה: "אנטיביוטי", חומר מכייח, להקלה במקרי שעול והצטננות, מוריד לחץ דם, ב הומאופתיה משמש לטיפול באלרגיות.
זית אירופי (זיתים) Olea europea
תכולת חומרים: שמן זית מכיל – Oleic acid ובנוסף Linoleic acid, ובקליפה ובפירות מוצאים את החומר Oleuropein.
שימוש והשפעה: השמן משמש כנגד עצירות ותולעי מעיים. העלים משמשים להורדת לחץ דם ומרחיבים את העורקים הכליליים בלב, ובסוכרת.
חסה תרבותית (מורכבים) Lactuca sativa
תכולת חומרים: ברזל, קרוטן, ויטמין A, ויטמין E, תאית.
שימוש והשפעה: במקרים של עצירות, מהגבעול מפיקים חומר מרגיע ומשכך כאבים.
לימון (פיגמיים) Citrus limonum
תכולת חומרים: סידן, ויטמין C
שימוש והשפעה: הפרי יעיל במניעת הצטננויות, נוגד בחילות והקאות ומונע הסתיידות עורקים ע"י מניעת שקיעתם של מלחי סידן בדפנות כלי הדם.
מלפפון הגינה (דלועיים) Cucumis sativus
תכולת חומרים: ברזל וקארוטן.
שימוש והשפעה: מהווה חומר משתן, בשימוש חיצוני, במקרים של כוויות על פני העור, מרגיע כאבים.
קפה ערבי (פואתיים) Coffea aracbica
תכולת חומרים: קפאין Coffeine כמו כן Trigoneline וטאנינים.
שימוש והשפעה: מעורר, מעלה את לחץ הדם, מעורר את הפרשת מיצי העיכול, מעורר הפרשת שתן, יעיל כנגד הקאה ומגביר את קצב פעולת הלב. 1 גרם קפאין נקי יגרום להרעלה.
שום הגינה (שושניים) Allium sativum
תכולת חומרים: גפרית, זרחן, קארוטן, פלואור, ויטמין 1B ו- 3B, תרכובות המכילות גפרית, חומר אליצין Allicin , אלין Allin, אג'ואין Ajoene ועוד חומרים נוספים.
שימוש והשפעה: מוריד את רמת הכולסטרול בדם, אנטיביוטי נגד חיידקי גרם חיוביים ושליליים, מחזק את מערכת החיסון, נגד טפילי מעיים, לכיוח, פעילות נגד חיידק הליקובקטר.
תפוח עץ תרבותי (ורדיים) Malus communis
תכולת חומרים: חומץ תפוחים עשיר בוויטמינים ובמינרלים, בברזל, במגנזיום, בנתרן ובסידן.
שימוש והשפעה: לחומץ כושר חיטוי ויעילות כנגד דלקות בדרכי נשימה עליונות במצבי ליחה מרובה. יעיל מאוד בדלקות חניכיים.
תאנה/פיקוס התאנה (תותיים) Ficus carica
תכולת חומרים: הלטקס החלבי של התאנה מכיל פורנוקומרינים.
שימוש והשפעה: נגד עצירות ומחלות שונות במערכת העיכול, למצבי שיעול כרוניים מלווים בליחה, ולהסרת יבלות (בעזרת המיץ החלבי).
שקד מצוי – בר (ורדיים) Anygdalus communis
שקד מצוי – מתוק
תכולת חומרים: בזכרים של זני הבר יש ציאנידים מרירים.
השפעה ושימוש: משמש במיץ הפירות כנוגד חומציות וטוב לשימוש במקרי כיב קיבה ותריסריון.
צבר מצוי (צבריים) Opuntia ficus indica
תכולת חומרים:עלי הכותרת של הפרח מכילים גליקוזידים פלבנואידים בעלי צבע צהוב.
שימוש והשפעה: משמש כנגד זיהומים בדרכי שתן והפרחים מורידים את הנפיחות של בלוטת הערמונית בדלקות ובגידולים שפירים, B.p.h. Benign Prostatic Hypertrophy.
שיזף מצוי (אשחריים) Ziziphus spina-christi
תכולת חומרים: סטרואידים ופלאבנואידים כמו הקוארציטין ורוטין.
שימוש והשפעה: לדלקות עיניים – גלעינים המושרים בשמן זית, תחבושות לריפוי מורסות, לדלקות חניכיים ולמקרי עצירות ותולעים.
סויה שעירה (פרפרניים) Glycine maxima
תכולת חומרים: מכיל חלבונים, איזופלבנואידים בעלי פעילות פיטואסטרוגנית, פנולים, ספונינים, מונעי פרוטאז ועוד.
שימוש והשפעה: בגיל מעבר למניעת גלי חום וכתחליף להורמונים, פעילות מונעת שינויים בתאים, מונעת סרטן, מאזנת י.ל.ד. ואת רמת הכולסטרול, עוזרת להורדת רמת הסוכר בדם בחולי סוכרת.
לסיכום, מנות פרי וירק חשובות לבריאות ולמניעת מחלות, בזכות הרכב אנטיאוקסידנטים חזקים הנמצאים בהם. קיימים פירות וירקות רבים בעלי פעילות מונעת מחלות ואפילו מונעת שינויים סרטניים, כלומר אנטי-מוטגנים, וביניהם ירקות ממשפחת המצליבים כברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים ועגבניות אדומות. סיבים המונעים גידולים במעי הגס נמצאים באורז מלא, בחיטה מלאה, בשעועית יבשה, בעדשים, באפונה ובפולי סויה
אבוקדו פרי עשיר בערכים תזונתיים
אבוקדו הינו פרי שמרכיביו הם שומנים וחלבונים,ולא סוכרים כמו שהיינו מצפים מפרי.אבוקדו מכיל שומנים וחומצות שומן מקבוצות אומגה-3 ו-6 .אבוקדו 1 ליום יכול לספק את כל מנת השומן ALA מקבוצת אומגה 3 הנחוצה ליום.בחלבון המצוי באבוקדו ישנן חומצות אמינו חשובות כמו הקרניטין ,כמו כן מכיל האבוקדו אנזימים ומינרלים עם כמות רבה של מגנזיום,וגלוטטיון שעוזר ליצר את האנטיאוקסידנטים החשובים בגוף.
הויטמינים המרכזיים הנמצאים באבוקדו הינם ויטמין A B, C,E, ו-K ללא ספק אין הרבה פרות זמינים ואשירים כל כך בערכים תזונתיים החשובים לבריאתנו.