האם יתר לחץ דם מסכן?האם הוא מחייב טיפול?
יתר לחץ דם
אחת הסיבות העיקריות להזדקנות, כולל סיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי, היא יתר לחץ דם. לחץ דם הינו הכוח שמפעיל הדם כנגד דופנות העורקים. הלחץ בזמן התכווצות הלב ודחיסת הדם לכלי הדם נקרא לחץ דם סיסטולי, ובזמן מנוחת הלב והרפייתו כאשר דפנות כלי הדם רפויים, לחץ הדם נקרא דיאסטולי.
ערכי לחץ הדם התקינים הם: ססיסטולי 140-100 מ"מ כספית ודיאסטולי 90-60 מ"מ כספית.
יתר לחץ דם הינה תופעה של עלייה כרונית בערכי הסיסטולי והדיאסטולי של יותר
מ- 140/90 מ"מ כספית.
אצל כ- 90-85% מהסובלים מיתר לחץ דם הסיבה למחלה אינה ידועה, וברובם לא קיימים סימנים מקדימים או מתריעים על יתר לחץ דם. לחץ דם זה נקרא יתר לחץ דם ראשוני (Essential).
אצל כ- 15-10% סיבת יתר לחץ דם ידועה, והיא נובעת מתפקוד לקוי של מערכות הגוף השונות (לב, כליות, יותרת הכליה, רעלת הריון ושימוש בתרופות).
בחלק מהמקרים חשים סימנים של כאבי ראש, סחרחורת, עייפות וחוסר ריכוז.
אף על פי שהסיבות ליתר לחץ דם אינן ידועות, יש כמה מאפיינים וגורמי סיכון היכולים לגרום לכך:
גיל מבוגר וירידה בגמישות כלי הדם, היסטוריה משפחתית, שייכות למין זכר, עישון, שימוש יתר באלכוהול, מצבי לחץ (stress), חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר, שימוש בתרופות, דיאטה עשירה במלח נתרן ודלה באשלגן, דיאטה דלת מגנזיום, דיאטה עשירה בחלבונים וצריכה נמוכה של סידן.
אין האדם מסוגל לשנות את המועדות הגנטית, אך גורמים אחרים כמו דיאטה, פעילות גופנית, הרגלי עישון ושתייה והתמודדות עם מצבי לחץ ניתנים לשליטה ולשינוי, ומאפשרים להוריד את הסיכויים למחלה.
אמצעים לא תרופתיים לשמירה על לחץ דם תקין:
· הפחתת כמות המלח במזון – בעיקר נתרן, מומלץ לא להוסיף מלח למזון.
· צמצום שתיית אלכוהול (אפשר לשתות 1 כוס יין אדום ביום).
· פעילות גופנית סדירה, 40-30 דקות לפחות, 4-3 פעמים בשבוע.
· הפחתת משקל עודף.
· שימוש בסיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים בדיאטה היומית., שמקורם בירקות ובפירות.
· הפחתת מצבי לחץ.
· החלפת השומנים בתזונה היומית משומנים מן החי – שומנים רוויים, לשומנים מן הצומח – שומנים לא רוויים.
· אכילת שום או כדורי שום עד 600 מ"ג ביום.
· הגברת רמת האשלגן בתזונה דרך פירות וירקות, אגוזים ופולי סויה.
· צריכת סידן 1000-800 מ"ג ביום.
· צריכת מגנזיום 350-250 מ"ג ביום.
· הורדת לחץ דם בשיטות מדיטציה וביופידבק, רייקי, הרפיה, יוגה ודמיון מודרך.
· שימוש בחומצות שומן אומגה 3, המופקות מדגי מים קרים עמוקים, ואומגה 6 (GLA), המופקת משמן זיפן (Borage).