צמחונות וטבעונות
התזונה הצמחונית-טבעונית מתבססת על אכילת מזון צמחי-טבעי, תוך הימנעות ממאכלים מהחי, גישות טבעוניות מסוימות ידגישו גם את ההימנעות המוחלטת מחלב ומביצים (ואפילו מדבש). מרכיבי התזונה העיקריים של הצמחונות-טבעונות יהיו דגנים, קטניות, ירקות, פירות, גרעינים ואגוזים ומוצריהם השונים (למשל, גבינות סויה, חלב, שקדים, חמאות, שומשום).
התזונה הצמחונית-טבעונית תדגיש בדרך כלל את:
* השימוש בדגנים בצורתם המלאה – אורז מלא, לחם מלא, לחם חי מחיטה מלאה, שיבולת שועל (קוואקר) וכדומה.
* השימוש בשמנים בלתי מזוקקים בכבישה קרה (שמן זית, שמן שומשום, שמן חמניות, תירס, סויה בכבישה קרה וכותנה).
* השימוש בירקות טריים, עונתיים ורצוי אורגניים (ללא ריסוס ודישון כימי).
* השימוש בנבטים, כמו נבטי אספסת, סויה, עדשים ועוד.
* השימוש בפירות אורגניים, מיצי פרי בסחיטה טרייה ופירות יבשים.
* הימנעות מירבית מסוכר לבן, מלח, אלכוהול וקפאין.
* שימוש בגרעינים (שומשום, חמנייה, פשתן), אגוזים ושקדים.
הכנת "חמאות" אגוזים או שומשום ו"חלב" שקדים/שומשום.
* ניצול צמחי תבלין (זעתר, קורנית, אורגנו, בזיליקום, כמון, פלפל) וצמחי חליטה (נענע, רוזמרין, לבנדר, מרווה ועוד).
ברוב המקומות בעולם שבהם משתמשים כיום בדיאטה כחלק מטיפול בסרטן, שמים דגש על בסיס צמחוני-טבעוני. הצמחונות-טבעונות, המקרוביוטיקה, גישת אן-ויגמור, ו"דיאטות ריפוי" אחרות.