החורף מגיע ומביא גשם של מחלות ואיך נטפל ברפואה הטבעית?
החורף עומד בפתח ושוב אנו עומדים בפני מחלות החורף השכיחות: הצטננויות, כאבי גרון, נזלת, שיעול וחום. מדובר בצבר מחלות נגיפיות (ויראליות) כמו שפעת, התקררות ונזלת, סטרידור, ברונכיטיס וברונכיוליטיס. כמו כן דלקות חיידקיות כדלקת הגרון סטרפטוקוקית ודלקות אוזניים, בעיקר באוזן התיכונה.
ברצוני לסקור בכתבה זו את שילוב שיטות הריפוי הטבעי התומך בשיטות הריפוי המקובלות על אף ההמלצה להחלמה ממחלות החורף במנוחה, בשתייה מרובה ובהורדת חום.
שפעת
נגיף השפעת מופיע כל חורף בצורה אחרת, לעיתים בהתפשטות סבירה ואחת למספר שנים מגפת שפעת המפילה רבים למשכב וגורמת לסיבוכים עד מוות אצל אנשים חלשים ובעלי מחלות כרוניות.
המחלה מתבטאת בהופעת חום, כאבי גרון ונזלת, כאבי ראש וחולשה, שיעול יבש שיכול להימשך
כ- 4 – 7 ימים, אך יכול גם להימשך שבועות מספר.
הטיפול בשפעת הינו בעיקר בתסמינים, ע"י הורדת חום וטיפול בשיעול ובכאבי גרון. אין מקום למתן אנטיביוטיקה, מכיוון שהגורם הינו נגיף (וירוס) ואנטיביוטיקה אינה עוזרת.
אצל מבוגרים אפשר להשתמש בטבליות שום מרוכז Alium Sativum שהינו בעל פעילות אנטי דלקתית, מכייח וממריץ; וצמח הקדדmembranaceus Astragalus שהחומרים הפעילים בו משפרים את מערכת החיסון, בעיקר הפעלתם של תאי – T ושיפור יכולת הגוף להתמודד עם השפעת.
"התקררות פשוטה"
תופעה נפוצה המאופיינת ע"י נזלת ניגרת מימית או צהובה, התעטשויות דחופות ותכופות, שיעול יבש או לח ובתחושת חולשה וחוסר חיוניות. הטיפול הוא בתמציות סירופ קיפודניתEchinacea בתוספת Propolis ובתוספת מיץ בצל המושרה בדבש וניתן ½ - 1 כפית 1-3 פעמים ביום.
להקלת הנזלת שימוש בשמן מנטה ושמן אקליפטוס בשאיפה באינהלציה או בפיזור אדים בחדר הילד ותמצית חלבלוב , הכדורים Euphorbia hirta שימוש באמבטיית מים חמים עם צמחי חרדל a מקל מאד על תחושת המחלה של הילד.
שיעול
שיעול הינו תופעה היכולה לנבוע מליחה גרונית או מבעיה בקנה ובסמפונות, ברונכיט ספסטית, או ברונכיט זיהומית מלווה בגירוי בגרון.
הצמח הנפוץ ביותר כנגד השיעול הוא טללית עגולת העלה Drosera rotundifolia המתאים לשיעול אלרגי, אסמטי, שיעול עצבני מגרה ונגד מצבי ברונכיט. ניתן יחד עם צמח הבת קורנית פשוטה Thymus vulgaris, ובוצין Verbascum thapsus ו- Althaea officinalis.
צמחים נוספים המשמשים במקרה זה הינם אקליפטוס כדורי Eucalyptus globulus הניתן גם בשמן, באינהלציה או בפיזור אדי בחדר ושימוש בעלי קיסוס החורש Hedera helix - Ivy , בכור-אביב רפואי Primula veris – ומרבה חלב - Polygala senega, כל הצמחים ניתנים בתמציות Tinctures או בסירופים Syrup או חלקם בשמנים במריחה על העור או במאידים.
אנגינה – דלקת גרון
דלקות גרון המלוות באדמומיות, כאב, חום ולעיתים נקודות לבנות מוגלתיות (תפליט) נפוצות ביותר. הדלקת יכולה להיות חיידקית, נגיפית או ללא סיבה. הטיפול לעיתים הינו אנטיביוטי בלווי– גרגור מיץ לימון ומרווה Salvia בתוספת קיפודנית Echinacea על מיניה וסמבוק שחור Sambucus nigra וכמו כן קדד קרומי Astragalus membranaceus, ו- Galium aparine .
דלקות אוזניים
דלקת האוזן החיצונית ו/או התיכונה המלווה בכאב, חום ולעיתים הפרשה, לעיתים יש הצטברות נוזלים באוזן התיכונה. הטיפול הינו בעיקרו אנטי דלקתי כפי הנזכר למעלה.
דלקת הסמפונות החריפה , ברונכיטיס חריף
דלקת של הקנה והסימפונות המלווה בחום, חולשה ובהתקפי שיעול לח.
הטיפול כולל אינהלציה עם שמן אקליפטוס ומריחת שמן קיק Castor oil על החזה והגב, וכן מתן סירופ המורכב מצמח בת קורנית פשוטה Thymus vulgaris , טללית Drosera ו- Thymus serpyllum.
סטרידור
שיעול נובחני צורם הנשמע בעיקר אצל ילדים בזמן השאיפה ומקורו בחסימה או היצרות חלקית באזור הגרון, מיתרי הקול וקנה הנשימה. תופעה שנגרמת בדרך כלל ע"י נגיף ובעיקר בילדים מתחת לגיל 5.
השיעול מתגבר בבכי או במאמץ פיזי.
הטיפול המומלץ הינו אדים קרים המרככים את ההפרשות בדרכי הנשימה.
במידה ויש קושי בנשימה המתמשך, יש לפנות לטיפול רפואי.
שימוש בתמציות של חלבלוב Euphorbium ושימוש בתמציות במהול הומאופתי של שרביטן Ephedra Sinica בפיקוח רפואי צמוד יכולים לשפר את מצב הילד.
דלקת ריאות
דלקת ריאות הינה זיהום של הריאות שמעורבים בו שקיקי האוויר (נאדיות) והרקמות מסביבן הבונות יחד את הריאה.
דלקת ריאות יכולה להיגרם ע"י חיידק, נגיף או מיקרואורגניזם אחר.
אחד הגורמים המסוכנים והשכיחים הינו החיידק פנאומוקוקוס. יש חיסון התקף ל- 3 שנים נגד חיידק זה.
התסמינים השכיחים ביותר הינם: שיעול, כיח, כאבים בחזה, צמרמורת, חום וקוצר נשימה. ברוב המקרים רצויה אבחנה ע"י רופא בהאזנה בסטטוסקופ וביצוע צילום חזה לאימות.
יש מקום לטיפול באנטיביוטיקה וביצוע תרגילי נשימה ופעולות להוצאת הליחה.
שימוש ב- Echinacia purpurea
Thymus vulgaris
Prunus
כסירופ לכיוח ונגד שיעול יעזור מאד.
אינהלציה בשמן אקליפטוס Eucalyptus globulus בחדר תעזור מאד.
לסיכום:
סקרתי כמה ממחלות החורף והטיפול בהן. יש מקום לטיפול ומניעה, יש לנהוג לפי כללי היגיינה טובים, אוורור חדרים בחורף (לא נדבקים מקור, רוח וגשם) ומומלץ להימנע ממגע קרוב עם החולה.
מומלץ לצרוך ויטמין C וצמחים מונעי מחלות כצמח הקיפודנית והסמבוק השחור.
אם ננהג לפי כללי הזהירות נוכל לעבור את החורף בשלום.
שיהיה לכולנו חורף בריא!