תוספי מזון וצבעי מאכל מזיקים

המזון שאנו אוכלים מיועד להזנת הגוף ולהספקת ויטמינים, מינרלים ותוספי מזון אחרים, אך המזון, ובעיקר המזון המעובד, עשיר לעתים בחומרים מזיקים.

להלן פירוט של חלק מאותם חומרים שמזיקים לבריאות ונמצאים במזוננו:

אנטיביוטיקות והורמונים: משמשים בשפע במזון לבעלי חיים. שרידים מהם מופיעים בביצים, בשר וחלב. הם עלולים להיות מסרטנים.

אספרטיים (טיוטרה-סווייט): תרכובת של 2 חומצות אמיניות. אסורה לאנשים הסובלים מפנילקטונאוראה PKU. לא ברור אם חומרים אלה בטוחים, כי הם משמשים בכמויות גדולות במזונות בעלי ערך תזונתי דל. תופעות לוואי מוכרות: סחרחורת, כאבי ראש, טשטוש ועוויתות.

חומצה זרחנית: בדרך כלל אינה רעילה, אך השימוש הנרחב במזונות ובמשקאות מוביל להידלדלות מינרלים, בעיקר סידן.

חלבון צמחי שעבר הידרוליזה: ראה מונוסודיום גלוטמאט.

כינין: נבדק באופן לא מקיף כחומר טעם. גורם תגובות אצל אנשים רגישים. משמש כתרופה נגד מלריה.

מונוסודיום גלוטמאטׁMSG: חומצה גלוטאמית זו שמקורה בבעלי חיים, ותוצרים שלה כמו שמרים שעברו אוטוליזה וחלבון צמחי שעבר הידרוליזה (HVP), גורמים תופעות לוואי לא נעימות רבות למי שרגיש להם. מחקרים מראים שהם הורסים תאי עצב במוח. אסור לתת אותם לתינוקות.

מלח (כלוריד הנתרן): מינרל חיוני, שמשתמשים בו בתעשיית מזונות מעובדים. הוא מגביר סכנה ללקות בלחץ דם גבוה, שבץ מוחי והתקפי לב. הצריכה היומית צריכה להיות לא גבוהה מ- 1,100 עד 3,300 מ"ג.

מתילן כלוריד: משמש להוצאת הקפאין מקפה, גורם לסרטן בבעלי חיים. תחליפים טובים הם קפה נטול קפאין מעובד במים או באתיל אצטאט, ביניהם: High Point, Polgers,
Tasterrs Choice, Maranger Gold, Nescafe.

סודיום ניטראט/ניטריט: יכול לגרום להיווצרות ניטרוזאמינים שעלולים לגרום סרטן. מונע התפתחות חיידקים בבשר ומעניק לבשר מיובש את צבעו האדום.

סולפיטים (דו תחמוצת הגופרית/נתרן דו גופריתי): מונעים שינויי צבע של פירות וירקות, מונעים גדילת חיידקים ביין. הורסים ויטמין B1, עלולים לגרום תגובה אלרגית חריפה ואפילו מוות.

סירופ/סוכר תירס: אין לו ערך תזונתי פרט לנתרן, קלוריות "ריקות", אלרגן נפוץ.

פרופיל גאלאט: משמש כנוגד חמצון, עלול להיות מסרטן.

ציקלמאט: אבקה לבנה גבישית מסיסה במים, מתוקה פי 30-60 מסוכר. נאסר לשימוש בארצות הברית. אינו בטוח וחשוד כגורם מסרטן.

תאוברומין: חומר הנמצא בקקאו ודומה בתגובתו לקפאין.

תאופילין: חומר הנמצא בתה ודומה בתגובתו במנות גדולות לקפאין.

צבעי מאכל מלאכותיים: המזיקים ביותר: טטרזין – מסרטן, צבעי מאכל בצבע צהוב, כסף וכחול מסוכנים ביותר.

קפאין: סם מגרה שיכולות להיות לו השפעות שליליות כשהוא נצרך בכמויות גדולות. נמצא בקפה, תה, קקאו וקולה במינונים גבוהים, יכול לגרום התכווצויות והקאות.

שמנים צמחיים רוויים: תוצר לוואי של תהליך כימי שהופך שמנים לחומר מוצק למחצה, שגורם להם להיות רוויים יותר (משמש במרגרינות ובשומנים לבישול). עשוי לגרום יצירת משקעים על דפנות העורקים.

שמרים שעברו אוטוליזה: ראה מונוסודיום גלוטמאט.

תוספי טעם מלאכותיים: משמשים כמעט אך ורק ב"ג'אנק פוד". הם מהווים אינדיקציה ברורה כמעט לכך שהמזון לא מכיל חומרים אמיתיים.

BST – הורמון גדילה של פרות: עשוי להשפיע על בריאות האדם, על גדילתו ועל מאזן ההורמונים בגופו. חלב מפרות שקיבלו הורמון גדילה מכיל שיירי אנטיביוטיקה רבים יותר וייתכן שהוא מסרטן.