פולאט – חומצה פולית – Folic Acid

היסטוריה

מקור השם במילה הלטינית folium – עלה, מכיוון שהוא בודד לראשונה מעלי תרד.

ביוכימיה ופרמקולוגיה
חומצה פולית הינה ויטמין מסיס במים.
פולאט פעיל ביולוגית כקו-אנזים המעביר פחמן אחד מתרכובת אחת לשניה במטבוליזם של חומצות אמינו ובסינתזה של חומצות הגרעין.
הפולאט חיוני לאריתרופויזיס הנורמלי וסינתזה של חלבוני הגרעין.

סימני חסר
מחסור בפולאט יגרום לפגיעה בסינתזה של חלבונים ובחלוקת התא.
סימנים קליניים אופייניים למחסור כוללים: אנמיה מגלובלסטית ומקרוציטית ודלקת בלשון (glossitis).

הריון
ידוע היום על חשיבותו של הפולאט בהריון למניעה של Neural tube defects - נזקים עצביים שמקורם מאי סגירה מושלמת של עמוד השדרה (שדרה שסועה). לכן יש המלצה של נטילת 400-500 מק"ג בצריכה יומית לפחות
2-3 חודשים לפני התעברות ולפני הלידה.

חיוניות
החומצה חיונית לחלוקת תאי הגוף.
נחוצה לניצול הסוכר וחומצות האמינו בגוף.
חיונית ליצירת חומצות הגרעין.
חיונית ליציאת תאי דם אדומים.

רעילות
החומצה הפולית ופניטואין (התרופה נוגדת הפרכוסים במחלת האפילפסיה), מעכבים האחד את ספיגתו של השני. מינון גבוה במיוחד של חומצה פולית עלול לגרום לפרכוסים אצל חולי אפילפסיה המאוזנים בדרך כלל.
מינונים גבוהים של 10 מ"ג ליום במשך ארבעה חודשים לא גרמו לתופעות לוואי.

* החומצה הפולית לאחר שהיא הופכת לחומצה הטטרהידרופולית חיונית לאריתרופוזיס הנורמלי
ולסינתזה של חלבוני הגרעין.

מקור תזונתי
פולאט נמצא בסוגי מזון רבים. מקורות עשירים הם: כבד, שמרים, ירקות ירוקי עלים, תפוזים טריים, מלון, גזר, אבוקדו, שעועית, חיטה מלאה, קטניות ופירות אחדים. קרוב ל- 50% מערכו התזונתי נהרס בבישול.

סימנים המעידים על מחסור
עצבנות, קשיים בזיכרון, קושי בייצור חלבון, קוצר נשימה, עייפות ובסיכון למחלות סרטן ולב.

צריכה יומית מומלצת:
ילדים: 50-100 מק"ג
גברים: 200 מק"ג
נשים: 180 מק"ג
לפני הריון: 500-800 מק"ג
הריון: 400 מק"ג
הנקה: 280 מק"ג

הרכבי מזונות (מק"ג חומצה פולית):
שמרים- 1500
כבד- 300-400
מלפפון- 100-200
תרד - 50-120
סויה - 200
שעועית - 135-185.