טיפולים הורמונאליים בסרטן השד
מחקר חדש קובע: טיפול הורמונאלי חדש בסרטן השד נמצא יעיל ובטוחגם למשך תקופה ממושכת
מאת: ד"ר אילן רון
מרצה בכיר באונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה.מומחה בכיר לאונקולוגיה במערך האונקולוגי בבית חולים איכילוב וחבר פורום סרטן השד הישראלי
על חשיבותו של טיפול הורמונאלי בסרטן השד
היום, יותר מתמיד, גדלה חשיבות הטיפול ההורמונאלי בסרטן השד! כיום, יותר נשים עוברות ניתוח מוצלח להסרת גידולים סרטניים אשר התגלו בשלבים המוקדמים של המחלה וזקוקות להמשך טיפול המיועד למנוע את הופעתה של המחלה מחדש.
הטיפול ההורמונאלי מבוסס על מניעת השפעת ההורמון אסטרוגן על תאי רקמת השד ובולם את ההשפעה של הורמון זה על תאי סרטן השד – השפעה המעודדת את התאים הללו להתפתח ולהתרבות.
בניגוד לטיפולים כימותראפיים, הטיפול ההורמונאלי כרוך בתופעות לוואי פחותות בהרבה, ולכן הוא מתאים כטיפול מונע, קבוע, הניתן למשך תקופה ממושכת, גם לשנים ארוכות.
עד לפני שנים מעטות, הטיפול ההורמונאלי היחיד היה כזה המבוסס על מניעת ההתקשרות של ההורמון אסטרוגן לקולטנים שלו (רצפטורים) על גבי תאי הגידול. התרופה המונעת התקשרות זו (טמוקסיפן) נמצאה יעילה כטיפול מונע בנשים עם מחלה מתקדמת ובנשים לאחר ניתוח אך השימוש בה כרוך בתופעות לוואי לא מעטות.
הטיפול ההורמונאלי יעיל למניעת הישנות המחלה וכרוך בתופעות לוואי מעטות. לכן, הוא מתאים כטיפול מונע הניתן למשך שנים.
יתרונות השימוש במשפחת התרופות המעכבות את האנזים ארומטאז
מזה מספר שנים קיימת קבוצה חדשה של תרופות הפועלות במנגנון של הפחתת ייצור ההורמון אסטרוגן ברקמות הגוף השונות. תרופות אלו, הפועלות במנגנון של עיכוב פעולת אנזים בשם ארומטאז, מפחיתות את כמות האסטרוגן בגוף האישה ובכך מונעות את השפעת האסטרוגן על תאי סרטן השד.
ארימידקס היא התרופה המובילה את קבוצת התרופות המעכבות את פעילות האנזים ארומטאז. מזה מספר שנים ידוע כי ארימידקס יעילה, לפחות כמו טמוקסיפן בבלימת התקדמות המחלה בנשים הסובלות ממחלה מתקדמת בעוד שהשימוש בה אינו כרוך בתופעות הלוואי המשמעותיות יותר של טמוקסיפן (גידולי רירית הרחם ונטייה מוגברת לקרישת הדם). עקב כך, זוכה ארימידקס למקום מכובד במסגרת הטיפול בנשים הלוקות במחלה מתקדמת – בנשים אלו השימוש בארימידקס בולם את המשך התפתחות המחלה לאורך זמן ממושך.
מזה מספר שנים, מתנהל מעקב אחר כמות גדולה מאוד של נשים אשר חלו בסרטן השד, אובחנו בשלב מוקדם של המחלה ועברו ניתוח להסרת הגידול. נשים אלו מטופלות בארימידקס כטיפול המיועד למנוע את הישנות המחלה. תוצאות המחקר (הידוע בשם מחקר ה- ATAC והשווה בין השימוש בארימידקס לשימוש בטמוקסיפן) הראו כבר לפני מספר שנים כי ארימידקס יעילה יותר מטמוקסיפן במניעת הופעתה המחודשת של המחלה לאחר הניתוח.
בימים אלה, התפרסמו תוצאות מעקב ממושך אחר החולות שהשתתפו במחקר ה- ATAC, תוצאות המורות כי לאורך זמן רב (למעלה מ- 5 שנים) ארימידקס לא רק יעילה בדומה לטמוקסיפן אלא שהשימוש בה הוא בטוח יותר מהשימוש בטמוקסיפן. לצד ההפחתה במידת הסיכון לסרטן רירית הרחם ואירועים של קרישת הדם, מורות תוצאות מחקר ה- ATAC כי גם מבחינת הסיכון לשברים, אין הבדל משמעותי בין שימוש בטמוקסיפן ולבין השימוש בארימידקס, וזאת בניגוד לחששות שהיו קיימים בעבר.
מסקנת החוקרים היא כי לאור יעילות ובטיחות השימוש בארימידקס, היא צריכה להיות תרופת הבחירה למניעת הישנות המחלה בנשים לאחר ניתוח להסרת סרטן השד.
קיימות אפשרויות טיפול חדשות בעבור נשים לאחר ניתוח השד
כיום, לאחר הסרת גידול סרטן השד בניתוח, קיימת בפני החולות בסרטן השד אפשרויות טיפול חדשות. בעבר הרחוק יכלו החולות להיות מטופלות אך ורק בטמוקסיפן – למשך תקופה מרבית של 5 שנות טיפול. עם התקדמות המחקר, כאשר התבררה יעילות השימוש בתרופה ארימידקס, הומלץ למטופלות רבות לעבור, לאחר שנתיים שלוש של שימוש בטמוקסיפן, לשימוש בארימידקס. כיום, כאשר מתבררות תוצאות המחקרים ארוכי הטווח, יותר ויותר רופאים ממליצים בפני המטופלות על שימוש בארימידקס, מייד לאחר הניתוח, במטרה להפחית למינימום את מידת הסיכון להישנות המחלה.
פסלודקס – אופק חדש בעבור נשים שמחלתן מתקדמת למרות הטיפול ההורמונאלי
קיימים מקרים בהם למרות הטיפול ההורמונאלי (על פי רוב עם טמוקסיפן) קיימת התקדמות של המחלה. בעבור המטופלות הללו, שבעבר לא היה להן טיפול נוסף, קיימת כיום אפשרות טיפול חדשה תוך שימוש בתרופה פסלודקס. תרופה זו פועלת במנגנון שונה משאר הטיפולים ההורמונאליים הקיימים. פסלודקס פוגעת ברצפטורים של ההורמון אסטרוגן באופן שאינו תחרותי להורמון עצמו ומנטרלת את יכולת האסטרוגן להשפיע על תאי הגידול. השימוש בפסלודקס נמצא יעיל בנשים שמחלתן התקדמה למרות הטיפול ההורמונאלי המקובל, והוא בולם את המחלה ומשפר את איכות החיים של המטופלות לאורך זמן. פסלודקס ניתנת בזריקה תוך שרירית, אחת לחודש ופותחת אופקים חדשים לחולות סרטן השד שמחלתן מתקדמת למרות הטיפול ההורמונאלי הקיים.
ניתן ליצור קשר עם ד"ר רון בטלפון:054-4579049