העצמה של החולה בתהליך ההבראה

"הגנים שלך הם לא הגורל שלך"

מחקר חדשני שהתפרסם לאחרונה בכתב העת הרפואי היוקרתי Proceedings of National Academy of Sciences מצא כי לתכנית משולבת לשינוי אורח חיים הכוללת דיאטה מוקפדת, פעילות גופנית יום יומית, תרגילי יוגה, מדיטציה ותמיכה קבוצתית , פוטנציאל לגרום לשינויים בהתבטאות הגנטית של התאים והפיכתם לממאירים פחות.

המחקר הפרוספקטיבי, שכונה Geminal, בוצע בניהולו של פרופ' דין אורניש, מייסד ונשיא המכון למחקר רפואה מונעת באוניברסיטת קליפורניה בסך פרנסיסקו.
פרופ' אורניש סיפר כי הוא שומע לעתים קרובות אנשים המגיעים אליו שאומרים שאינם יכולים לעשות דבר בגלל שהכל נקבע מראש ע"י הגנים, ולכן אין כל טעם לנסות לשנות הדברים. אורניש כינה את הגישה "ניהליזם גנטי", ואמר שלמעשה המציאות היא הפוכה. ביותר מ- 85% ממחלות הסרטן אין עדות לגורמים גנטיים שהשפיעו על התפתחות המחלה, וגם לגבי חלק מהמקרים שבהם נמצאה מעורבות גנטית, הרי שמדובר בנטייה בלבד ולאורח החיים והשפעות הסביבתיות תפקיד ניכר בעיצוב גורלנו.

לצורך המחקר גייסו אורניש ועמיתיו 31 גברים בגילים 49 עד 80 שאובחנו כחולי סרטן הערמונית בעלי גידול עם גורמי סיכון נמוכים: נפח גידול קטן, רמות PSA נמוכות ומדד גליסון מתחת ל- 6. כל המטופלים במחקר החלו בתכנית התזונה ואורח החיים שכללה תרגול יומי (6 ימים בשבוע) משולב פעילות גופנית (30 דקות), תרגולי גוף-נפש להפחתת עקה (60 דקות): תרגילי נשימה מודעת, מתיחות יוגה ומדיטציה, דיאטה מוקפדת של מזון צמחוני ובריא שהתבססה על פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים (הותרה צריכה מועטה בלבד של בשר ושומנים), עם העשרה של תוספי סויה, שמני דגים, סולניום וויטמינים C ו-E, מפגש שבועי של שעה לתמיכה קבוצתית בהליכי השינוי.

בדיקת השפעת התכנית נעשתה בעזרת טכנולוגיית שבבי הדנ"א, על דגימות (ביופסיות) של הערמונית שנלקחו מהמשתתפים בתחילת התכנית ובסיומה. תוצאות המחקר הראו כי נצפה שינוי משמעותי בהתבטאות הגנטית של המשתתפים: ב- 48 מהגנים נצפתה עלייה בביטוי, לעומת 453 גנים שבהם נצפתה ירידה. באנליזה שביצעו החוקרים, עולה כי השינויים לא היו אקראיים. החוקרים זיהו קבוצת גנים "מגנים", המקודדים לחלבונים שיכולים לבלום את התחלקות התא הסרטני שביטויים עלה. במקביל התגלתה ירידה בביטוי בקבוצת הגנים "המסוכנים" המעודדים התרבות תאים וקשורים לתהליך הגידולי.
בין המסלולים המרכזיים שבהם נצפתה ירידה משמעותית היו: גן ה- SHOC2 המעורב במסלול ה- MAPK – מסלול מרכזי להתפתחות מנגנון רחב של גידולים, גנים ממשפחת גורמי הגדילה דמוי-אינסולי IGF, הידועים ביכולתם לעודד התרבותם של תאי הסרטן, ואונקוגנים ממשפחת ה- RAS היכולים לשפעל קולטנים אנדרוגניים, שרמתם מוגברת בתאי סרטן הערמונית. החוקרים הוסיפו כי ניתן לשער כי התוצאות רלוונטיות לסוגים נוספים של סרטן מעבר לסרטן הערמונית, ומחקר זה נותן הבנה ביולוגית לתוצאות קליניות של מחקרים קודמים בנושא.

ומה בישראל? משנת 2008 מופעלות במסגרת עמותת "נקודת מפנה" תכניות לתזונה ואורח חיים בריא למטופלי סרטן. במסגרת הכנס של האגודה האמריקאית לאונקולוגיה משולבת (SIO) האחרון שנערך באטלנטה שבארה"ב, הציגה העמותה את הניסיון הקליני המבטיח שנצבר במהלך התכניות הרב תחומיות לציבור המטופלים בישראל.

על רקע השנה החדשה הבאה המגיעה עלינו לטובה, הבשורה המשמחת היא כי יש בידינו הרבה מה לעשות כדי לשפר את בריאותנו, או כפי שאמר פרופ' דין אורניש: "הגנים שלך הם לא הגורל שלך".

ד"ר שחר לב ארי