התערבויות גוף נפש עם החולה האונקולוגי.

התערבות גוף-נפש עם החולה האונקולוגי: מחשבות, רגשות ואמונות

ברפואה האינטגרטיבית

חולי סרטן רבים פונים או נוטים כיום לפנות לרפואה אינטגרטיבית במקביל להיעזרות ההכרחית במשאבי הטיפול האונקולוגי.

סקרים בארה"ב מוצאים כי רפואת גוף-נפש היא מההתערבויות הנפוצות ואולי המתבקשות ביותר בנושע זה.

התערבויות גוף-נפש כחלק אינטגרלי מתהליכי טיפול רפואיים קיבלו תנופה קלינית רבה בזכות מחקרי הפסיכו-נוירואימונולוגיה וההבנה כי מערכים עצביים, חיסוניים ואנדוקריניים נמצאים באינטראקציה מתמדת עם תהליכי חשיבה, מצבים רגשיים ומצבי תודעה.
התחום מקיף בין היתר, מחקרים על מצבי עקה ומדדים חיסוניים על תמיכה והישרדות, על אופטימיות ותחושת שליטה, על הכנה לניתוחים ופרוצדורות ועל תהליכי מדיטציה, דמיון מודרך והיפנוזה בשימוש הקליני.

ההתבוננות של רפואת גוף-נפש על המשוואה האונקולוגית היא ייחודית. החולה הוא בדרך כלל "אדם מן היישוב", נטול בעיות פסיכיאטריות, פרסונליות או רגשיות, שפוגש בעל כורחו כוח המאיים על רצף קיומו. במצב כזה תגובות של חרדה או דיכאון, כעס או אימה, חוסר ישע או חוסר תקווה הן אנושיות וכמעט בלתי נמנעות.

מודל ההתערבות של רפואת גוף-נפש ינסה לכן לתת מקום מכובד למרחב הרגשות, המחשבות והאמונות "השליליים", ואפילו לסייע להם להתבטא. במקביל, ההתערבות תבוא להקנות למטופל חוויות של רגיעה ושקט, פיתוח תחושת שליטה, בניית תחושות ביטחון, הפעלה של העולם היצירתי של הדמיון והקנייה של כלים שיסייעו לו להיעזר בכל אלו באופן מעורב ומודע.

ההתערבויות הקליניות של רפואת גוף-נפש יעסקו בדרך כלל פחות בנקודות תורפה ויותר במשאבי תושייה וכוח, פחות ב"ספרי הזיכרונות" ויותר בעולם הגופני-נפשי של ה"כאן ועכשיו". ההתערבויות יעזרו רבות בכלים חווייתיים, כמו מדיטציה, נשימה מודעת, טכניקות הרפיה או דמיון מודרך (במינון של פעם עד שלוש פעמים ביום), מתוך ההבנה כי מחשבות, רגשות וחוויות עשויים להשפיע באופן משמעותי דיו על תמונה קלינית של מחלה, על איכות חיים והיענות גופנית ונפשית לטיפול, על סטטוס חיסוני, ואפילו על סמנים גנטיים המנבאים את החלמתו של המטופל.

במהלך מחקר על סיכויי ההישרדות של יותר ממאתיים חולות סרטן שד מתקדם, נמצא כי עצם הזמינות למטופלות של דמות אנושית קשובה ומשרת ביטחון (לעומת מטופלות שלא הייתה להן דמות כזו), תרמה להבדל באחוז סיכויי ההישרדות, שהוא כנראה אפילו יותר מאלו הנחשבים משמעותיים רפואית במחקרים של כימותרפיה או טיפולים הורמונליים למטופלות עם סרטן שד.

מחקרים בהתערבויות גוף-נפש ספציפיות מראים כי הרפיה, דמיון מודרך והיפנוזה "רכה", במפגש קצר אחד בלבד של כ- 15 דקות לפני ניתוח שד, מצמצמים ביעילות כאב וחרדה, מצמצמים צורך בתרופות, וחוסכים עלויות מיותרות של מאות דולרים. אם תרופות היו מממשות יעדים אלו, הן היו נכנסות באופן מיידי לסל הבריאות.

ד"ר נימרוד שיינמן
0544797466

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.