טיפול בגידול יתר (היפרטרופיה) שפיר של הערמונית
תקציר
מחקרים קליניים מראים כי תכשיר העשוי מפרחי צבר יבשים (Opuntia ficus-indica (L.) Miller cv. Offer), המוכר בשם צבר דוקרני (או: קוצני) (indian-fig prickly pear), הביא לשיפור סובייקטיבי בהפרעות הקשורות בהיפרטרופיה שפירה של הערמונית. אופן פעולת התכשיר אינו ידוע עדיין. מילות מפתח:
צבר פראי (barbary fig cactus), פרחי צבר, תרופות מצמחים, צבר קוצני Indian-fig prickly pear cactus, מתן שתן (או: השתנה).
מבוא
הערמונית, אחד מאברי מערכת הרבייה הגברית אצל משפחת היונקים, המפרישה הפרשות לזרע, מקיפה את צוואר שלפוחית השתן וחלק מהשופכה הצמוד אליה. אין זה נדיר שאצל גברים בגיל הביניים או מבוגרים יותר, איבר זה המורכב משרירים ובלוטות גדל יתר על המידה וגורם למצב המוגדר כגידול-יתר (היפרטרופיה) שפיר של הערמונית, כאשר הגידול לוחץ על השופכה וחוסם את דרכי השתן. בהתאם לדרגת הגידול, החסימה יכולה להוות מטרד פשוט, או בעיה רפואית סבוכה.
צמחי מרפא, תרופות עממיות ותכשירים מודרניים העשויים מצמחים אמורים להקל על הכאבים. מבין תרופות אלה, הנפוצות ביותר הן: פרי הדיקלון (או: תימורה) (Serenoa repens), זרעי דלעת (Cucurbita pepo), סיבים צמחיים מצמח השבצבוץ (Equisetum arvense) ושורש ופרי הפטרוזיליה (Petroselinum crispum). ה- URGENIN , (Madaus International), תכשיר מסחרי העשוי מקיפודנית צרת-העלים (Achinacea angustifolia) ודיקלון (Serenoa repens), הינו תרופה טבעית ידועה ובעלת ערך רב שנעשה בה שימוש ברפואה הקונבנציונלית להקלה על בעיות הערמונית וכאבים אחרים הקשורים לדרכי השתן.
צמח אחר הנהנה ממוניטין כתרופה נגד בעיות בדרכי השתן הוא הצבר (Opuntia ficus ibdica (L.) Miller). בסיציליה משתמשים בתשליק העשוי מפרחי צמח זה כמשתן רב עוצמה. בצפון אפריקה משלבים את פרחי הצבר עם זרעי שעורה ו- corn silk לטיפול בסתימות בדרכי השתן. במקסיקו משתמשים בענפי הצבר (Opuntia spp.) לטיפול בסוכרת, יתר שומן בדם (hyperlipidemia) והשמנה. פרחי הצבר (Opuntia spp.) מומלצים לטיפול בגידול שפיר של הערמונית, גם עפ"י הפרמקופיה הבריטית לצמחי מרפא.
הסוג Opuntia כולל 300 מינים, מהם לצבר הקוצני (Indian-fig prickly pear), ולצבר (Opuntia ficus-indica) חשיבות כלכלית הגדולה ביותר. הצמח, שמקורו במקסיקו, גדל באזורים טרופיים וטרופיים למחצה והוא מופץ בכל דרום אירופה, אגן הים-התיכון, אפריקה, דרום ומרכז אמריקה, הודו ודרום-מערב ארה"ב. בישראל מגדלים את הקקטוס המשמש מזה מאות בשנים בשולי השדות או כ"שובר רוח", בשל פרותיו העסיסיים, האכילים. הצמחים המתורבתים (Opuntia ficus-indica cv. Offer) מגיעים לגובה של שניים עד שלושה מטרים עם ענפים באורך 30-40 ס"מ וברוחב 10 עד 15 ס"מ. הזן המתורבת "עופר", חסר קוצים, הינו בעל פרחים צהובים בפריחה מלאה, המתחלפים לכתום בהיר בבשלות. הפריחה מתחילה בדרך כלל באמצע מאי ונמשכת עד אמצע יוני, אך ניתן לקבל פריחה גם בסתיו, בעזרת דישון והשקיה מתאימים. הפרחים נשארים פתוחים במשך 36 עד 48 שעות והינם בעלי משיכה חזקה לחרקים מאבקים, במיוחד דבורים. אחרי ההאבקה, הפרח המנותק מתייבש, ואם אינו נקטף, בסופו של דבר הוא מושמד על-ידי הרוח. עונת קטיף הפרות היא בחודשים אוגוסט וספטמבר.
טרת מחקרנו הייתה לערוך בחינה ראשונית של פוטנציאל השימוש הקליני בפרחי הצבר בטיפול בגידול שפיר של הערמונית.
חומרים ושיטות
פרחי צבר (Opuntia ficus-indica) יבשים נקטפו ב- 24 במאי 1988 ממטע "פרי אור" בניצנים. הפרחים שנקטפו יובשו בשמש, נטחנו לאבקה והוכנסו לתוך כמוסות העשויות מג'לטין מוקשה, 250 גר' פרחים מיובשים לכמוסה, (שסופקו על ידי אסוטק בע"מ, רחובות), לצורך טיפול בחולים.
יעילותם של הפרחים המיובשים בטיפול בגידולים שפירים של הערמונית נמדדה בשני ניסויים קליניים: 58 חולים ממרפאה פרטית ו- 30 חולים שביקרו במרפאות החוץ לאורולוגיה של המרכז הרפואי סורוקה - באר-שבע. כל חולה לקח שתי כמוסות ג'לטין המכילות את פרחי הצבר הטחונים, שלוש פעמים ביום. בניסוי זה לא הייתה קבוצת ביקורת של חולים המקבלים תרופות אין-בו (placebo) במקום פרחי הצבר, עקב האופי הראשוני של המחקר.
הניסויים נמשכו 6 עד 8 חודשים (במרפאה פרטית) וחודשיים (במרפאת החוץ), כאשר חלק מהחולים (מרפאה פרטית) נחקרו בתחילת הניסוי וחלקם בתחילה ובתום הניסוי (מרפאת חוץ). הם נשאלו סידרה של שאלות סובייקטיביות בנוגע לסימני גידול שפיר של הערמונית. בנוסף לכך, נרשמה ההיסטוריה הרפואית של כל חולה וכל אחד מהם עבר גם בדיקה גופנית. נבדק הדם בשתן וכן נמדד קוטר דרכי השתן בעזרת סורק על-קולי. חולי מרפאת החוץ עברו גם בדיקות אורידינמיות ומיקרוביולוגיות לבחינת פעילות דרכי השתן.
תוצאות
בשני הניסויים דיווחו החולים על שיפור בסימני הגידול השפיר של הערמונית בעקבות טיפול בפרחי צבר (Opuntia ficus-indica vs. Offer) מיובשים (טבלה 1). חולים רבים דיווחו על ירידה בצורך דחוף לתת שתן, השתנת חירום והרגשה של לחץ בשלפוחית השתן (עקב שלפוחית שתן מלאה). לא אצל כל החולים הורגשה הקלה בסימנים בעקבות הטיפול, ואולם, התגובה לסימנים השונים הייתה מגוונת.
לא הובחנה ירידה בתפקוד מערכת השתן אצל אף אחד מן החולים שלקחו חלק בניסויים הקליניים. לא חל כל שינוי בתפקוד הכליות ובפרמטרים האורידינמיים אצל החולים המטופלים (נתונים אינם מוצגים).
דיון
הובחנה הקלה סובייקטיבית בחוסר הנוחיות המלווה את גידול הערמונית, אצל חולים שהשתמשו בפרחים מיובשים של צבר (Opuntia ficus-indica) וצבר קוצני ( Indian fig prickly-pear cactus ) תוצאות אלה מעודדות ורומזות על כך כי יש מקום ליישום קליני של הצבר בטיפול בבלוטת ערמונית מוגדלת. אם משתמשים בהם לטיפול, עשויים פרחי הצבר להקל על חולים הסובלים מגידול יתר שפיר של הערמונית ולספק שוק חדש עבור צמחים המגודלים בחוות, באופן מלאכותי. עתה נערך ניסוי "double-blind" עם ביקורת "אין -בו" ב- 100 חולים, העתיד להימשך במשך 8 עד 12 חודשים.
טבלה 1. הערכת הטיפול בגידול יתר של הערמונית בעזרת פרחי צבר *(Opuntia ficus-indica) |
|||
סוג התלונה | מרפאה פרטית (ב) (% שיפור) |
ניסוי קליני (א) מרפאת חוץ אורולוגית (ג) |
|
תכיפות למתן שתן דחיפות למתן שתן תחושה של שלפוחית שתן מלאה טפטוף אחרי התרוקנות השתנה בלילה (יותר מפעמיים בלילה) |
50 62 46 63 (ד) |
(% תלונות) 92.5
85.2 92.5 66.7 100.0
|
(% שיפור) 80.0 52.2 48.0 33.3 33.3 |
א. ההערכות התבססו על תשובות החולים על השאלות. החולים טופלו 3 פעמים ביום, עם 2 כמוסות המכילות כ"א 250 גר' של פרחי צבר מיובשים.
ב. דו"חות של 58 חולים לאחר ששה עד שמונה חודשי טיפול.
ג. תלונות לפני טיפול ודיווח על שיפור אצל 30 חולים לאחר חודשיים של טיפול.
ד. לא נרשם.
*כמוסות פרחי הצבר לניסויים אלה סופקו ע"י "אסוטק", רחובות.
מאת: גדעון עירון, דן פלביץ' ז"ל, ישראל לוין